Просування сайтів & web-аналітика

Відправити заявку    +38 096 558 75 14

Ефективність контекстної реклами

Контекстна реклама - відносно молоде, але, мабуть, це напрямок рекламної діяльності що найбільш динамічно розвивається. Рекламна кампанія немислима без використання можливостей інтернет-простору, в якому інформаційно живиться величезна частина споживачів.

Ефективність контекстної реклами

Багато хто, звертаючись до контекстної реклами як до сучасного інструменту залучення цільової аудиторії, очікують цілком конкретної відчутною і вимірюваної віддачі. А саме - підвищення обсягів продажів. І частина тих що вдалися до послуг фахівців з цього напряму відчувають себе обдуреними в своїх очікуваннях, якщо цього не відбувається швидко і стрімко.

Причиною розчарування і, як наслідок, невіри в успіх рекламних заходів в віртуальному просторі, стає нерозуміння механізму роботи такої реклами. Як ні парадоксально, питання виникають не по відношенню до інтернет-технологій, а стосуються специфіки оцінки її ефективності або окупності і розуміння факторів, що впливають на ці показники.

Ефективність контекстної реклами прийнято оцінювати за допомогою коефіцієнта ROI (return of investments), який показує, скільки грошових одиниць прибутку ви отримаєте з грошової одиниці, вкладеної в рекламу:

ROI=(норма прибутку)*(об'єм продажу)/(витрати на рекламу)

Помноживши на 100, отримаємо віддачу у відсотках. Наприклад, у вартість 1 пари чобіт закладено прибуток 50 грн. За допомогою контекстної реклами продано 20 пар чобіт, при цьому витрати на неї (бюджет кампанії) склали 800 грн.

ROI=50*20/800=1,25 або 1,25*100=125%

На підставі результатів цього нескладного розрахунку можна зробити висновок, що вкладені в рекламу кошти окупляться, тому що на 1 грн. витрат припадає 1,25 грн. отриманого за рахунок неї прибутку. Якщо коефіцієнт дорівнює 1 (100%), то реклама не приносить вашій компанії прибутку, що є хорошим показником для певних груп товарів. Якщо коефіцієнт менше 1 (100%), то реклама не окупається, що вимагає проведення більш детального аналізу і, можливо, коригування рекламної кампанії. Також надавно викотили нову метрику, яка схожа на ROI - ROMI, яка показує скільки одиниць або відсотків прибутку згенерувала одна одиниця витрат, вкладених в рекламу.

ROI і ROMI

Цей простий приклад ілюструє принциповий підхід до визначення того, чи окупаються інвестиції. Для якісних висновків потрібні, звичайно, більш деталізовані розрахунки і облік більшої кількості чинників. Найважливішим із них є фактор часу.

Наприклад, досить багато експертів стверджує, що доцільна контекстна реклама тільки для умовно дорогих товарів, а для більшості товарів широкого споживання, вкладені кошти не окупаються.

Це далеко не справжнє твердження, якщо враховувати фактор тривалості взаємодії продавця і покупця, а не оцінювати вигоди, отримані протягом рекламної кампанії.

Прийшовши до вас завдяки контекстній рекламі, скажімо, в лютому покупець, може здійснювати покупки протягом наступних багатьох місяців, що визначає більш високу реальну окупність вкладених коштів в його залучення.

сарафанне радіо

У режимі відкладеного часу реалізації спрацьовує і «ефект сарафанного радіо»: один залучений клієнт може пізніше привести прямо або побічно десятки нових.

Не слід забувати і про комунікативну ефективність реклами, яка визначається якістю донесення до цільових споживачів потрібної інформації. Окупність в даному випадку також не завжди збігається з періодом проведення рекламної кампанії.

Грамотний фахівець з контекстної реклами завжди пояснить Вам тонкощі її впливу з точки зору особливостей ринкових процесів. Контекстна реклама в епоху інформаційних технологій – це вкладення в майбутнє, обов'язкова складова усвідомленої економічної стратегії, грамотного комплексного менеджменту. Не варто очікувати від таких заходів стрибкоподібного миттєвого результату.

Виділяють комунікативну і фінансову ефективність. Виявлення комунікативної ефективності дозволяє визначити, наскільки ефективно дане рекламне звернення передає цільової аудиторії необхідну інформацію або сприяє формуванню бажаної для рекламодавця точки зору. Для того, щоб оцінити комунікативну ефективність рекламної кампанії потрібно визначити скільки разів цільова аудиторія, якій було адресовано рекламне звернення, побачила його.

Базовим джерелом об'єктивної інформації для оцінки комунікативної ефективності рекламної кампанії виступають підсумки досліджень спеціалізованих організацій. Протягом декількох років експерти вивчали підсумки опитувань споживачів в місцях продажів і знайшли інформацію, яка допомагає виявити ступінь ефективності або неефективності реклами деякого товару.

Для аналізу ми використовуємо багато складових оцінки ефективності, які Ви можете дізнатися тільки в реальній роботі.